Nezabíjet generály! Není generál jako generál


Americká armáda zabila íránského generála Kásema Sulejmáního, který přiletěl na návštěvu do Iráku. Tato zpráva vyděsila svět. K atentátu prý dal příkaz sám americký prezident Donald Trump.

Někdo přirovnal současný atentát v Bagdádu k atentátu na Heydricha v roce 1942 v Praze. V obou případech se jednalo o teroristický zločin. Každé zabíjení je zločin, ať jsou pohnutky jakékoli. Určitý rozdíl v atentátech je. Generála  policie a SS Reinharda Heydricha nechal zabít český exilový (nikým nezvolený) prezident Beneš, íránského generála Sulejmaniho nechal zabít řádně zvolený americký prezident Trump. Odvetou za Heydrichovu smrt bylo zabití 1200 obyvatel Protektorátu Čechy a Morava. Odveta za Sulajmániho smrt může být stejně krvavá, Irán může při teroristických akcích zabít stovky nebo tisíce lidí, na otevřenou vojnu však si netroufne.

S válkou však koketuje prezident Trump, který si před prezidentskými volbami hodlá vyztužit ostruhy odvetou za celou řadu protiamerických akcí v uplynulých 40 letech. Donald ovšem zapomíná na to, že se v Asii se nedá uspět. Může se jen prodloužit napětí.

Do konfliktu se mohou zaplést i čeští vojáci, kteří jako součást sil NATO udržují pořádek v Iráku. Střední východ je sice o Střední Evropy daleko, ale nikoli tak daleko, aby zde íránští teroristé nemohli předvést některý způsob zabíjení.

Komentáře

  1. V očích běžných Iránců je Slajmani vnimán jako perský vlastenec a ne jako představitel režimu? Byl to generál a ne politik, takoví jsou vnímáni jinak. V SSSR zavrhli Stalina , ale jeho generál Žukov se dodnes těší nadměrné populatitě Všechny společnosti většinově zbožňují svě generály z válek a odpouští jim vše.

    A to tu děláme všichni a všude celá staletí a budeme dále. V Česku, v Praze je takový vršek,Vítkov se jmenuje, tak tam je obrovské socha chlapa na koni a to je náš heroizovaný a oslavovaný hrdlořez majíci na rukou krev.K němu se kladou věnce oficiálních osob.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

"Raději Hitlera než Habsburka," mínil neschopný ministr

DFC Budweis byl za 1. republiky nejúspěšnějším jihočeským fotbalovým klubem

Jindřichohradecko jako Divoký západ