MŽP: Lepší miliardové škody než mrtvá myš

Nejprve moravští a teď už i čeští zemědělci se potýkají s čím dál větším počtem hrabošů na polích. Mírná zima, prakticky bez mrazů, totiž hlodavcům výrazně nahrává a ti se rozšiřují na větší území. Varuje před tím jak ministerstvo zemědělství (MZe), tak Agrární komora ČR (AK).

 Zemědělci upozorňují, že pokud ministerstvo životního prostředí (MŽP) nepovolí aplikaci jedu Stutox II, bude ohrožena úroda. Agrární komora uvedla, že škody, které zemědělci k začátku ledna v důsledku řádění hrabošů vznikly, dosahují dvou miliard korun.

Agrární komora:
 Hraboš zemědělcům škodí čím dál víc, protože má mimořádně příznivé počasí. Jak jsme v loňském roce předpovídali, rozšiřuje se z Moravy dál do Čech. Už dorazil například do okolí Litomyšle. Ministerstvo zemědělství České republiky a Ministerstvo životního prostředí by se podle našeho názoru měly dohodnout na výjimce pro povrchovou aplikaci přípravku na ochranu rostlin Stutox II, který byl navržený přímo pro aplikaci na povrch. Přemnožení hraboši už napáchali českým zemědělcům škody za více než 2 miliardy korun, přitom se jim dalo zabránit aplikací zmiňovaného přípravku v celkové hodnotě několik desítek milionů. Nebo musí hraboš dorazit až do Prahy, aby si závažnost situace úředníci MŽP uvědomili?

Použití přípravku Stutox II je až poslední možnost, říká ministerstvo zemědělství
Podle mluvčího Vojtěcha Bílého je třeba na jaře situaci zanalyzovat. Použití přípravku Stutox II vidí resort zemědělství až jako poslední možnost, lokální aplikace Stutoxu II je ale podle Bílého možná i nyní, pokud to povolí příslušná agentura.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

"Raději Hitlera než Habsburka," mínil neschopný ministr

DFC Budweis byl za 1. republiky nejúspěšnějším jihočeským fotbalovým klubem

Jindřichohradecko jako Divoký západ