Předsedou KDU-ČSL bude Moravák

Marián Jurečka se stal hlavním konstruktérem předvolební koalice s hnutím STAN, která se těsně před minulými volbami rozpadla. Protože nikdo nebyl schopen vysvětlit důvody rozdělení,obviněna byla KDU-ČSL, i když podíl obou stran byl přibližně stejný. 
Když se na brněnském sjezdu v březnu 2019 volil nástupce odstupujícího Pavla Bělobrádka, porazil ve druhém kole Marek Výborný právě Mariana Jurečku v poměru 256:124. Řada delegátů tehdy Jurečku kritizovala za spolupráci s Andrejem Babišem, na což zareagoval tím, že se rozhodl nekandidovat ani do předsednictva KDU-ČSL. Po necelém roce si to rozmyslel a kandiduje znovu.
Po náhlé abdikaci Marka Výborného se za čtrnáct dní na pražském sjezdu KDU-ČSL o funkci předsedy utkají Jan Bartošek, Tomáš Zdechovský a právě Marian Jurečka. Kandidatura europoslance Zdechovského je pravděpodobně jen propagační, aby zvýšil své šance na místopředsednickou funkci. Takže proti sobě stojí Bartošek a Jurečka.
Ti dva se liší v řadě věcí. Tou hlavní je předvolební zformování. Bartošek je mluvčím antibabišovského proudu a chce usilovat o předvolební koalici spíše se stranami pravice. Namísto toho Jurečka by neodmítl spolupráci s levicí.
Nakonec v KDU-ČSL může rozhodnout něco úplně jiného, a sice krajský nacionalizmus. Moravské kraje zřetelně signalizují, že po předsednictví dvou Východočechů (Bělobrádek, Výborný) by předsedou měl být Moravák. Moravským kandidátem, ze současného moravského kraje, je Marian Jurečka. Jan Bartošek sice reprezentuje Jihočeský kraj, ale jako obyvatel historického moravského města Dačice je vlastně také Moravák, navíc narozený v Jihlavě. Ať bude zvolen ten nebo ten, mezi moravskými lidovci by měla zavládnout spokojenost.  

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

"Raději Hitlera než Habsburka," mínil neschopný ministr

DFC Budweis byl za 1. republiky nejúspěšnějším jihočeským fotbalovým klubem

Jindřichohradecko jako Divoký západ