Praha se bojí venkova

 Denně je možné na všemožných webech číst o tom, jaký je Babiš zločinec, jenž podvedl Evropskou unii, přičemž nejvíc chrlí síru a oheň ti pisálkové, kteří jinak EU nenávidí víc než Babiše. Jeden žasne, z čeho všeho dokázala ta líná pražská sebranka Babiše obvinit. 

Jsem přesvědčen, že většina těch pražských hovad, co si myslí, že úplně všemu rozumí, nemá ani vzdálené tušení o způsobu vyplácení dotací. Jinak by nemohli obviňovat Babiše, ale úředníky, kteří, pokud dostali nesprávné údaje, tyto údaje bez prověření schválili a dotace vyplatili. 

Vím, že se tak dělo, pokud šlo o drobné zemědělce, kteří museli se žádostí o dotaci 1000 Kč a nižší předložit spoustu výpisů, potvrzení a vše potvrzené úředně ověřenými podpisy. Předložené dokumenty někdy nestačily, protože úředníci přijeli provozovnu žadatele osobně zkontrolovat, někdy i víckrát. Výsledkem byla dotace 860 Kč. Žadatel při podání žádosti utratil za poplatky, poštovní známky a dopravu na úřad nejméně třikrát tolik. Ztráta času, který mohl věnovat práci, vůbec nelze vyčíslit.

Ve velkých firmách, kde žádosti sestavovali najatí specialisté, zřejmě kontroly nebyly tak důkladné, možná žádné, neboť byl předpoklad, že vzdělanci formuláře dovedou perfektně vyplnit. To však by úředníky nemělo zbavit odpovědnosti za špatně vyplacené peníze.

Skutečným důvodem, proč byla kampaň proti Babišovi vystupňovaná, jsou výsledky předloňských parlamentních voleb, kdy Babišovo hnutí ANO výrazně vyhrálo, takže tunel-mafie ODS musela vytvořit nouzový spolek zvaný pětikoalice, který nyní sice zásluhou velkoměstských voličů vládne, ale třese se při pomyšlení, že by Babiš byl na Hradě, kde by  bránil nízkopříjmové skupiny obyvatelstva před dalším zbídačováním. A státní majetek před  rozkradením.

Babiš stanul před soudem především jako zástupce venkova, který ho v minulosti volil. Soud silně připomíná poválečné soudy, rok 1946, kdy Benešovi a Gottwaldovi příznivci vykonali pomstu za prvorepublikové úspěchy Agrární strany. Rudolf Beran, který byl duší Agrární strany a měl hlavní podíl na jejích volebních úspěších, byl za smyšlená obvinění odsouzen na 20 let vězení . Podobně byli odsouzeni Jan Syrový, Adolf Hrubý a další agrární politici.(stk)

 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

"Raději Hitlera než Habsburka," mínil neschopný ministr

DFC Budweis byl za 1. republiky nejúspěšnějším jihočeským fotbalovým klubem

Jindřichohradecko jako Divoký západ