Soupeření nacionalizmu s komunizmem přineslo jen utrpení



Končí rok 2019, rok 30. výročí pádu komunistické vlády v Praze a dalších východoevropských hlavních městech. Oslavy výročí se u nás zvrhly v protestní demonstrace proti výsledkům voleb. Jiným výročím je začátek 2. světové války v roce 1939, která začala německo-sovětským paktem o rozdělení Polska. Ti rozumnější stále dumají; proč vlastně se ten komunizmus u nás tak mocně prosadil, že ani po třiceti letech od něj nemáme pokoj a stále někdo připomíná jeho přednosti?

Myslím, že nejsem daleko pravdě, že marxizmus je vlastně výplodem nacionalizmu. Obě tato hnutí v 19. století začala ohrožovat koloniální a feudální systémy, což vedlo k 1. světové válce, bolševickému puči v Rusku, potupné porážce Německa a rozpadu rakousko-uherské monarchie, která na počátku 20. století byla zřejmě nejvyspělejší demokracií na světě. 

Za to, že se dodnes v českých zemích daří komunistickým idejím může sice dění v okolním světě, ale také klasické české kacířství. Oživili ho umělci a jiní národní obrozenci 19. století, kteří se chtěli spojit v jeden mocný slovanský stát pod vedením Ruska. Havlíček a jeho plačky se nezmohli na nic jiného než na vyvolávání nenávisti proti Vídni. Na vlně českého nacionalizmu se vyvezl na výsluní i moravsko-slovenský Němec T. G. Masaryk, který se česky mluvit začal učit až v 27 letech. Masaryk  by se bez intrikánů, jako byli Vozka, Beneš či Čapek na Hrad nedostal a téměř 20 let se tam neudržel. Těmto výtečníkům nelze popřít  značné sjednocení všech českých politických subjektů proti českým Němcům. Konfrontaci místo spolupráce  vyžadovala Benešova intrikánská politika.

Idejí První republiky bylo, že i za cenu nedemokratických forem vládnutí včetně diskriminace, musí být čeští Němci odstaveni od státních funkcí. Němcům byla  odepřena autonomie i zapojení do společných orgánů. Výsledkem byla Mnichovská dohoda. Pochybuji, že bez důkazů o diskriminaci, které britští a francouzští diplomaté přímo mezi českými Němci zjistili, by Velká Británie a Francie Mnichovskou dohodu podepsaly.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

"Raději Hitlera než Habsburka," mínil neschopný ministr

DFC Budweis byl za 1. republiky nejúspěšnějším jihočeským fotbalovým klubem

Jindřichohradecko jako Divoký západ