Jen česká aktivita v EU může být pro zemi přínosem


Rakouská monarchie byla útvarem, který zachránil střední Evropu před osmanskou invazí a umožnil úžasný technický, kulturní a ekonomický rozvoj českých zemí. Jak by to u nás vypadalo, kdyby se Rakousku nepodařilo zastavit Turky? Ukázkou je Balkán. Přes všechny pražské nářky a stížnosti na Vídeň a na české Němce byla poslední desetiletí Rakouska-Uherska obdobím bezprecedentního vývoje, na jehož konci existoval hrdý, sebevědomý,  vzdělaný, ekonomicky silný český národ.

Bohužel to byla také léta stoupajícího nacionalismu (českého i německého), který nakonec monarchii paralyzoval a přispěl k jejímu pádu. K pádu, jenž vytvořil ve střední Evropě vakuum, do kterého (jak prozřetelně varoval Palacký už v roce 1848) nejdříve proniklo nacistické Německo a potom sovětské Rusko. Střední Evropa tak poznala nejodpornější totality 20. století.

Vyčítat českým zemím nacionalismus je asi jako vyčítat jim internet. Nacionalizmus se nevyhnul žádnému evropskému národu. Přišel a usadil se zde. Někteří ho přivítali s nadšením, jiní jako nutné zlo. Nacionalizmus přišel do českých zemí z Německa, kam se dostal z Francie. Byla to daň za prudký technický rozvoj.

Nová Československá republika se uvedla ničením rakouských a církevních pomníků. Bez toho se žádná revoluce neobejde. Učitelé, kteří  léta předtím za pomoci rákosky vymáhali úctu k císaři a Bohu, oblékli kabáty s rudými karafiáty, odmítli hrát v kostelech na varhany a řečnili u vater  o šlechetných husitech.

 První republika trvala jen dvacet let. Těch dvacet let nebylo tak idylických, jak se nám dnes zdá z filmů pro pamětníky. Rozpad velkého rakouského trhu, ekonomická krize, politická nestabilita a časté korupční skandály, nevyřešená (a asi i nevyřešitelná) národnostní otázka. První republika prakticky celých 20 let jen těžila z průmyslu, který zde byl vybudován za monarchie. Venkov však byl tvrdě postižen pozemkovou reformou a politikou česko-německého soupeření, dohromady úpadkem, který trvá dodnes.

Přestože na Rakousko-Uhersko se za první republiky hrdinně plivalo  a za vlády komunistů se jeho existence zatajovala, pořád je tady jeho výrazná stopa. Tu stopu ovšem nevytvořil sám císař pán, ale zástupci českých zemí z řad šlechty, kultury a inteligence, Češi i Němci, kteří Vídeň dokázali přesvědčit o tom, že bohaté a vyspělé země Koruny české jsou přínosem pro celou monarchii. Stejně by měli postupovat i současní čeští zástupci v Bruselu, říct Evropě, že jen vyspělá a spokojená Česká republika může být přínosem pro celou Evropskou unii.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

"Raději Hitlera než Habsburka," mínil neschopný ministr

DFC Budweis byl za 1. republiky nejúspěšnějším jihočeským fotbalovým klubem

Jindřichohradecko jako Divoký západ