Oslava 30. výročí pádu železné opony v Gmündu

V gmündském kulturním domě "Palmenhaus" se včera konala oslava 30 výročí otevření pádu Želené opony. Přítomni byli starostka Gmündu Helga Resenmayrová, starosta Českých Velenic Jaromír Slivka, radní Jihočeského kraje Pavel Hroch a další současní i bývalí regionální politici a a odborníci, kteří se v uplynulých  třiceti letech angažovali při řešení přeshraničních česko-rakouských problémů.

Projektant Manfred Mayer představil projekt a funkce přeshraničního zdravotnického zařízení. Ředitelka školního centra v Gmündu připomněla rok 1991, kdy měli zájem o studium studenti z Prahy, a tak se musely řešit problémy s ubytováním. V současnosti  pochází třetina studentů z České republiky.

Ředitel jihočeské záchranné služby Marek Slabý informoval o vyřešení přeshraniční činnosti záchranářů, k čemuž přispěla v roce 2006 havarie českého autobusu u Schremsu, při níž byli 4 mrtví a 40 raněných.

Bývalý zpravodaj rakouské televize Paul Twaroch je spokojen s odstraněním neprostupné státní hranice pře 30 lety. "Žijeme ve společném středoevropském kulturním prostoru, který lidé obou zemí tvořili, byly  doby, kdy například Brňané byli horlivějšími Rakušany než obyvatelé Rakouska." 

Miroslav Kotrč, první polistopadový starosta Českých Velenic, připomněl dobu před rokem 1989, kdy přišel do Českých Velenic jako učitel, kdy město ze tří stran omotáno ostnatým drátem.

Před závěrem oslav byly lidem, kteří se zasloužili a přátelské vztahy mezi obyvateli Jižních Čech a Dolních Rakous předána ocenění. Potom došlo k symbolickému stříhání ostnatého drátu.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

"Raději Hitlera než Habsburka," mínil neschopný ministr

DFC Budweis byl za 1. republiky nejúspěšnějším jihočeským fotbalovým klubem

Jindřichohradecko jako Divoký západ