Klesla spokojenost s životní úrovní

Obyvatel České republiky hodnotících kladně svou životní úroveň je nejméně za poslední 4 roky. Životní úroveň své domácnosti pokládá za dobrou 49 procent lidí, vyplývá z listopadového průzkumu Akademie věd ČR (CVVM). Stejný byl podíl kladných odpovědí naposledy v březnu 2016. 

V minulosti většinou tvořili lidé s pozitivním pohledem na svou životní úroveň mírnou nadpoloviční většinu společnosti. Několikrát se dostal podíl lidí, kteří označili svou životní úroveň za dobrou, až na 56 procent.

V listopadu pak oproti říjnovému průzkumu přibylo negativních i neutrálních hodnocení životní úrovně. Podíl lidí, kteří považují životní úroveň své domácnosti za špatnou, vzrostl na 13 procent. Neutrálních hodnocení přibylo na 38 procent.

Podobný byl vývoj také u hodnocení ekonomické situace v zemi. V listopadu klesl podíl pozitivních hodnocení na 46 procent.  Podíl negativních hodnocení ekonomické situace stoupl  na 16 procent a podíl neutrálních hodnocení na 37 procent.

Hodnocení životní úrovně domácnosti je lepší hlavně u lidí ve věku mezi 30 a 44 lety a také u obyvatel větších měst. Podle politické orientace jsou spokojenější spíše lidé přiklánějící se k pravici.

Spokojenost s ekonomickou situací v ČR roste spolu s výší příjmu a vzdělání. Optimističtější jsou také obyvatelé Prahy a lidé hlásící se v politice k pravému středu.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

"Raději Hitlera než Habsburka," mínil neschopný ministr

DFC Budweis byl za 1. republiky nejúspěšnějším jihočeským fotbalovým klubem

Jindřichohradecko jako Divoký západ