Vlci se podhrabali do obory a roztrhali 10 daňků

Smečka vlků ve čtvrtek ráno v oboře na Trutnovsku roztrhala deset daňků. Šlo o smečku z Vraních hor, která loví od Trutnova po Adršpach na Broumovsku. Chovatelé Kučerovi odhadují škodu na desítky tisíc korun. 

„Viděla jsem, jak vlk přímo u plotu mordoval daňka,“ uvedla majitelka domu. Vlci podle ní nezabíjeli z hladu, ale pro zábavu. Do obory se podhrabali pod plotem.

Kromě prostředků z fondu ministerstva životního prostředí, který by měl zaplatit odvoz usmrcených zvířat do kafilérie, Kučerovi s finanční náhradou nepočítají. „Chovatel spárkaté zvěře, přestože hospodaří stejně jako zemědělec, nemá podle současné legislativy nárok na dotace,“ uvedl Jiří Kučera. +

Městský úřad Trutnov eviduje letos 31 zvířat prokazatelně stržených vlkem, jde o 18 ovcí a deset daňků.V květnu se chovatelé z Broumovska připojili k mezinárodní akci za ochranu pastevectví před vlky. Ve Vernéřovicích na Broumovsku 10. května zapálili protestní vatru. Vyslovili tím nesouhlas s návratem vlků.

První smečka na Broumovsku po 250 letech byla potvrzena v roce 2015. Od té doby zadávili vlci stovky ovcí, koz, telat a také mnoho kusů divoké zvěře. Ochránci přírody odmítají snižování počtu vlků kvůli škodám na hospodářských a jiných zvířatech.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

"Raději Hitlera než Habsburka," mínil neschopný ministr

DFC Budweis byl za 1. republiky nejúspěšnějším jihočeským fotbalovým klubem

Jindřichohradecko jako Divoký západ