Puma americká v přírodě Jindřichohradecka

Po smečce vlků a divokých amerických bizonech, kteří na Jindřichohradecku volně pobíhají od začátku května, mohou lidé v přírodě jindřichohradeckého okresu potkat i americkou pumu. Milovníci exotických a nebezpečných zvířat si tento okres oblíbili, a když jim ilegálně chované nebo z nedostatečně zabezpečeného zařízení zvíře uteče, žádnou vědu z toho nedělají. 
Policie uvedla, že velká šelma se pohybuje mezi obcemi Velký Ratmírov a Deštná, lidé by proto měli být opatrní. Podle mluvčího by mohlo jít o pumu americkou, která utekla dosud neznámého chovateli. Policisté nyní shromažďují aktuální informace o jejím pohybu.

Mezi obcemi Velký Ratmírov a Deštná na Jindřichohradecku se podle policie pohybuje velká kočkovitá šelma, zřejmě puma americká. Policie varuje obyvatele a turisty před pohybem v přírodě a hledá svědectví o pohybu zvířete, jehož chování může být nevyzpytatelné, uvedl policejní mluvčí Jiří Matzner.

Dospělá puma americká, má hnědou barvu, krátkou srst a dlouhý ocas zakončený tmavou srstí. S největší pravděpodobností utekla dosud neznámému chovateli. "Chování šelmy je nepředvídatelné, jde o nočního lovce, který bezdůvodně na dospělé osoby neútočí, přesto je však na místě opatrnost," poznamenal mluvčí policie. V USA puma několikrát napadla rychle jedoucí cyklisty.

Puma americká je štíhlá (délka 2,5 m), svalnatá kočka, hlava je v poměru k tělu malá a obličejová část je krátká. Má krátké a kulaté uši. Pumy jsou velmi silné a mrštné, k tomu jim napomáhají silné končetiny a velmi dlouhý, tlustý ocas. Pánevní končetiny jsou delší než přední, to jim dává sílu k dlouhým skokům (až 12 m do dálky, 5 m do výšky). Srst je jednobarevná, žlutohnědá, červenohnědá, hnědošedá i všechny odstíny mezi, záleží na poddruhu.

Policie potřebuje hodnověrné a aktuální informace o pohybu zvířete, přijme je na čísle 158. S odborníky už také řeší možnosti lokalizace a odchytu zvířete.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

"Raději Hitlera než Habsburka," mínil neschopný ministr

DFC Budweis byl za 1. republiky nejúspěšnějším jihočeským fotbalovým klubem

Jindřichohradecko jako Divoký západ