Na Třeboňsku a Novohradsku přibývá vlků

V lesích jižně od Třeboně přibývá vlků. Pár, který tam přišel loni v březnu, pravděpodobně ze severu Německa, má nyní čtyři až pět vlčat. Lze to odhadnout podle snímků z fotopastí. Podle Jiřího Neuderta ze Správy CHKO Třeboňsko se v oblasti pohybuje ještě jedna skupina vlků a takzvaný vlk samotář. 

Vlci podle ochránců přírody mají pomoci k přirozené regulaci zvěře ve volné přírodě. Týká se to především stavu přemnožené srnčí populace. Pro naši krajinu jsou potřeba jak hospodářská zvířata, která ji pomáhají udržovat, tak vlci jako vrcholoví predátoři. Jejich kořistí jsou totiž především velcí kopytníci, kteří způsobují citelné škody lesníkům i zemědělcům. Stát chovatelům někdy hradí část škod, které vlci na hospodářských zvířatech v zabezpečených ohradách mohou způsobit.

Na jihu Čech se vlkům zřejmě daří. Ochranáři je zaregistrovali také v Novohradských horách, sledováni jsou mezi Pohořím na Šumavě a rakouským Bad Grosspertholz. Populace vlků ve střední Evropě narůstá a jednotlivá zvířata obsazují nová teritoria, kde nacházejí dostatek vhodných podmínek pro život. Vlk je velká šelma a vlčí rodina potřebuje pro svůj život rozlehlé území, takže není předpoklad, že by se u nás stal přemnoženým zvířetem.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

DFC Budweis byl za 1. republiky nejúspěšnějším jihočeským fotbalovým klubem

"Raději Hitlera než Habsburka," mínil neschopný ministr

Ve městech se žije zdravěji než na vesnicích