4. července má v Nizozemí vypuknout selská bouře

  Nizozemští zemědělci chystají demonstrace proti vládní klimatické politice, která ohrožuje živobytí mnoha farmářů. Organizátoři demonstrací svolávají velké protesty na 4. července , které podle nich „srovnají se zemí“ celé Nizozemsko.

Zpráva vyzývá znepokojené zemědělce a občany, aby organizovali vlastní regionální akce s cílem uzavřít všechna „distribuční centra pro dodávky potravin a všechny hlavní znečišťovatele“, dokud „vláda nezmění své plány“. Jedna z výzev k protestu 4. července přišla od velké skupiny řidičů kamionů a naznačuje, že někteří řidiči kamionů v Nizozemsku cítí solidaritu se zemědělci. Zemědělci, kteří plánují protestovat na mnoha národních letištích, konkrétně zmínili Schiphol a Eindhoven. 

V roce 2021 navrhla nizozemská koaliční vláda snížit počty hospodářských zvířat v zemi o 30 %, aby splnila cíle v oblasti emisí dusíku. Země již zavedla přísná omezení nové výstavby s cílem omezit emise dusíku. Rabobank tvrdí, že tyto nové překážky v Nizozemsku zastavily výstavbu bytů, což v této hustě osídlené přímořské zemi. prohloubilo jejich nedostatek. 

Vláda 10. června vydala národní plán a plán pro jednotlivé oblasti na omezení emisí dusíku. Tyto emise jsou z velké části způsobeny čpavkem z hnoje hospodářských zvířat. V některých částech země by se tyto emise měly snížit o 70 nebo dokonce 95 %. Otevřeně přiznává, že „v rámci těchto plánů není v Nizozemsku místo pro všechny současné zemědělce“.

Podle statistik Světové banky je Nizozemsko pátým největším vývozcem potravin na světě, předčí ho pouze Spojené státy, Německo, Velká Británie a Čína. Nizozemská vláda nabízí zemědělcům dohodu o odkupu v hodnotě několika miliard dolarů. Christianne van der Wal, ministryně pro přírodu a dusíkovou politiku, oznámila, že vláda vyvlastní půdu zemědělcům, kteří se nepodřídí.

Generální tajemník OSN Antonio Guterres 24. června varoval, že „existuje reálné riziko, že v roce 2022 se vyskytne hladomor“, a dodal, že „rok 2023 by mohl být ještě horší“.

Nejnovější kolo demonstrací nizozemských zemědělců přichází po vlně podobných protestů, které byly v roce 2019 poté, co zákonodárce Tjeerd de Groot vyzval ke snížení stavů hospodářských zvířat v Nizozemsku o 50 %. Demonstranti pálili balíky sena podél dálnic, blokovali silnice traktory a naváželi hnůj, aby dali najevo svůj hněv.

V posledních dnech se protestující zaměřili na domy nizozemských vládních představitelů, včetně premiéra Marka Rutteho a ministryni pro dusíkaté látky van der Walové. Na záběrech kolujících po sociálních sítích je údajně vidět, jak protestující rozmetají hnůj na nizozemské pořádkové síly. Rutte protestující kritizoval se slovy: „Demonstrovat můžete, ale civilizovaným způsobem,“ Agentura AP rovněž uvádí, že nizozemská policie podle svých slov v souvislosti s protesty zatkla 28. června už deset lidí. (jb)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

"Raději Hitlera než Habsburka," mínil neschopný ministr

DFC Budweis byl za 1. republiky nejúspěšnějším jihočeským fotbalovým klubem

Jindřichohradecko jako Divoký západ