Josef Hasil "Král Šumavy" slaví 95. narozeniny

V těchto dnech se za mořem, v Chicagu, dožil 95 let "Král Šumavy" Josef Hasil. Na svůj věk je v dobré tělesné i duševní kondici, snad doposud jezdí autem. Nelíbilo se mu, že kvůli řidičskému průkazu musel každý rok na lékařskou kontrolu, i když říká, že v USA je to formalita - hlavně že něco vidí a na něco reaguje.


 Josef Hasil žije v domku na předměstí, každou neděli zde chodí na českou bohoslužbu. Se životem v Americe, kde má mnoho příbuzných a známých, je spokojen a nikdy neuvažoval, že by se přestěhoval zpět do Čech, i když na Šumavu a české lesy stále vzpomíná. Doma má pověšené dvě vlajky, americkou a českou (říká, že se cítí Američanem  i Čechoslovákem). Naposledy byl ve své rodné zemi v roce 1993, kdy tam ještě žilo několik příbuzných a známých. Vyznamenání od prezidenta Havla si příští rok kvůli onemocnění nemohl převzít, vykonal to za něho jeho synovec.


Paradoxem je, že Kalčík napsal a komunisté o Hasilovi natočili poměrně povedený film "Král Šumavy," jímž propagovali Pohraniční stráž. Ve filmu, který Hasil několikrát viděl, je spousta věcí nepravdivých, především to, že skutečného Krále Šumavy Josefa Hasila při převádění lidí přes hranici nikdy pohraničníci nedostali. Hasila mrzí, že v přestřelce s Pohraniční stráží jeden pohraničník zahynul. Hasil lituje i svého bratra, kterého zastřelili pohraničníci , i sto lidí, kteří se kvůli němu dostali do vězení.

Stoupenci komunistické diktatury mají i v roce 2019 své zástupce v Parlamentu České republiky, ti mají poslaneckou imunitu a mohou své zvrhlé názory hlásat, přestože tento parlament schválil zákon o zločinnosti obou totalit, ať to byla diktatura hnědá či rudá.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

DFC Budweis byl za 1. republiky nejúspěšnějším jihočeským fotbalovým klubem

"Raději Hitlera než Habsburka," mínil neschopný ministr

Ve městech se žije zdravěji než na vesnicích