Bohatý Babiš v čele chudého venkova bojuje s bohatou Prahou

 Čeština je bohatý, živý až pomatený jazyk, v němž se často mění význam slov. Co je to odpůrce? Výraz, jenž byl snad převzat z právnických učebnic, je nyní hojně používán v souvislosti s Babišovými "spanilými jízdami" po českém venkově. 

Babišův cirkus především prospívá novinářům, kteří v "okurkové sezóně" mají o čem psát. Nemusejí donekonečna opisovat a opakovat zprávy o bojích na Ukrajině, můžou bezmyšlenkovitě psát o hvízdotu a trumpetách a o gorilách a zaklekávání autistů. Bez těchto méně nadaných novinářů by tady asi bylo mrtvé ticho jako v zakletém zámku zvaném Český republika, ve kterém vláda sní svůj přesladký sen o tom, že současné teplo vydrží občanům v bytech do příštího června. i bez plynu a uhlí. 

Premiér Petr Fiala je velice loajální ke svým koaličním partnerům; možná víc, než by měl. On jako člověk je konzervativní; tak konzervativní, jak jen člověk může být, aby v tak sekularizované a rovnostářské zemi jakou je Česko, měl vůbec šanci se stát premiérem. Je to hodnotový konzervativec, bývalý disident, katolík z Moravy, dokonce člen podzemní církve a návštěvník brněnských seminářů Rogera Scrutona v 80. letech 20. století. Otevřenou otázkou je, zda u něho převáží loajalita ke svým koaličním partnerům, nebo loajalita ke svým konzervativním hodnotám a přesvědčení. Má štěstí v tom, že jeho koaličním partnerům nejde v první řadě o přesvědčení, ale o udržení pozic v parlamentu.

Andrej Babiš a jeho strana ANO v loňských volbách získali 27,1 % hlasů a 72 mandátů, tedy více než Spolu. Andrej Babiš však na rozdíl od Spolu neměl koaliční partnery, s nimiž by měl ve Sněmovně většinu. Jeho potenciální koaliční partneři se do Sněmovny nedostali. Babiš tak utržil Pyrrhovo vítězství. Zkušenost ho poučila, že musí spoléhat především na sebe  a své "příznivce," které nyní na náměstích českých maloměst vyhledává a zoceluje v bojích s "odpůrci."

Českou republiku čekají na počátku příštího roku prezidentské volby. Dosavadní prezident Miloš Zeman už kandidovat nebude, ani nemůže, takže skupina zájemců usilujících o prezidentský úřad bude početná. Už nyní se začali mnozí hlásit o kandidaturu, byť někteří důležití ještě neoznámili, jestli na prezidenta vůbec kandidovat budou. Proces politické změny započatý v říjnu 2021 tak bude dokončen až 7. března 2023, kdy nový prezident vstoupí do úřadu. (stk)





 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

"Raději Hitlera než Habsburka," mínil neschopný ministr

DFC Budweis byl za 1. republiky nejúspěšnějším jihočeským fotbalovým klubem

Jindřichohradecko jako Divoký západ