Američané věří v Boha (In God We Trust)

 Texaské školy jsou povinny vyvěsit na prominentních místech cedule s heslem „In God We Trust“.  Povinnost vyvěsit heslo Spojených států platí pro všechny veřejné základní a střední školy. Způsob vyobrazení nápisu „Věříme v Boha“ má přesnou definici, musí vedle tohoto hesla obsahovat i vlajku USA a nesmí zobrazovat žádná další slova nebo symboly nebo obrázky.


Jak napsal jeden z autorů zákona „In God We Trust Act“, státní senátor Bryan Hughes z Republikánské strany, heslo vyjadřuje naší „kolektivní důvěru v  Boha“. Zákon samozřejmě vadí texaské levici, která ho označuje za „republikánský únos veřejného školství“. Namítají, že jde o hanebnost. To se těžko této části Američanů vysvětluje, když ani nevědí, že nápis mají na bankovkách a mincích, je nad řečništěm ve Sněmovně reprezentantů USA a heslo je oficiálním heslem státu Florida. A také nevědí, že stát Georgia má tento nápis umístěn na státní vlajce a stát Mississippi po dlouhých tahanicích o podobu státní vlajky se rozhodl nahradit symboly Konfederace právě nápisem „Věříme v Boha“.

Heslo je pro různé účely zákonem vyžadováno v mnoha jiných státech Severoamerické unie. Např. v Idaho je národní motto umístěno nad křesla předsedů obou komor zákonodárného sboru státu a ve státě Louisiana je výklad hesla „Věříme v Boha“ součástí osnov výuky společenských věd. 

Podobnou povinnost, kterou těchto dnech zavádí stát Texas, má vedle již zmíněných zavedenu i stát Arkansas, Kentucky, Ohio, Jižní Dakota, Tennessee, Virginie a Utah. Z tohoto výčtu je zřejmé, že nejde o čistě stranickou iniciativu neboť heslo je povinně vyvěšováno i tam, kde vládnou demokraté

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

"Raději Hitlera než Habsburka," mínil neschopný ministr

DFC Budweis byl za 1. republiky nejúspěšnějším jihočeským fotbalovým klubem

Jindřichohradecko jako Divoký západ