Válka vyhnala pražské křečky na český venkov

 Fronty u benzinových pump, většinou naleštěná tlustá auta s písmenem A v čísle. Návrat časů Husákových. Pražáci začnou panikařit, ostatní se přidají. Po 14 válečných dnů český venkov pulzoval pravidelným každodenním životem. Mediální zprávy o možném pádu českých bank a české měny venkov bral jako novinářské magorfantazie.  

U čerpacích stanic se tvoří fronty už několik dní, majitelé pump si mnou ruce, že jim bezdůvodné razantní zdražení pohonných vyšlo na 1000 procent. Vláda sice snižuje daně z pohonných hmot, ale zlaté oči, které nějaké významné zlevnění u pump sotva zaznamenají, snad o pár haléřů či jednu dvě koruny, nikoli o dvacet.

Dnes mě překvapilo plné parkoviště u supermarketu v malém městě. Především nejodlehlejší stání, která jinak jsou trvale prázdná, jsou dnes zaplněna. Zlověstná A v registračních značkách. Důvod neobvyklého jevu  se brzy ukázal; pražští důchodci a napěchované nákupní vozíky. Co je pod desítkami rolí toaletního papíru lze převážně označit jako zbytečnosti. Zkušenosti socialistických frontových bojovnic nejsou k zahození ani v dobách reálného kapitalizmu.  A venkov se jistě nedá zahanbit a vrhne se také front.

 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

"Raději Hitlera než Habsburka," mínil neschopný ministr

DFC Budweis byl za 1. republiky nejúspěšnějším jihočeským fotbalovým klubem

Jindřichohradecko jako Divoký západ