Země živitelka 2019 zahájena


V Českých Budějovicích byl 22. srpna 1989 zahájen 46. ročník výstavy Země živitelka. Mimo tradiční výstavy zemědělské techniky je výstava zaměřena na módní ochranu přírody.
Návštěvníky přivítal i ministr zemědělství Miroslav Toman, který letošní téma taktéž podpořil. České zemědělství je dle něj pod velkým tlakem lidí, kteří zemědělství vůbec nerozumí. Proto se zemědělci musí chovat šetrně, úsporně, a zároveň produkovat  kvalitní potraviny.

Jako každým rokem přijel i bývalý prezident republiky Václav Klaus, jenž má hlavní podíl na transformaci zemědělské velkovýroby. Naše zemědělství je v dobré kondici a dokáže si poradit s nejrůznějšími událostmi, uvedl bývalý prezident s odkazem na tragická sucha, která zemi trápila před pár týdny.

Současný prezident Miloš Zeman se naopak pustil do kritiky. Při své řeči se dotkl kůrovcové kalamity, která postihuje blízkou Šumavu. V souvislosti s ní připomněl Martina Bursíka a jeho slavný výrok v parlamentu. Při interpelacích jednou prohlásil, že je přítelem kůrovce,“ uvedl Miloš Zeman a vysvětlil, že tehdejší snaha o zdivočení Šumavy vedla k její devastaci.

Nechyběla ani hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská. „Čelíme kůrovcové apokalypse, jsme třetí nejpostiženější kraj v republice, přiblížila Ivana Stráská. Podle ní chybí hlavně lidé, kteří by s problémem bojovali. Spolu s obcemi se proto mají nově o vysazování stromů zasadit dobrovolní hasiči.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

"Raději Hitlera než Habsburka," mínil neschopný ministr

DFC Budweis byl za 1. republiky nejúspěšnějším jihočeským fotbalovým klubem

Ve městech se žije zdravěji než na vesnicích