Ohlédnutí za fotbalem v minulém týdnu

5.8.2019; Hrála se další předkola nejvyšších evropských fotbalových soutěží. Ze třech českých týmů postoupila pouze Mladá Boleslav, Plzeň a Jablonec doma uhrály jen bezbrankové remízy a na hřištích soupeřů prohrály. Zbývá věřit v úspěch dvou pražských vykřičených klubů, Slávie a Sparty. Oba se tento týden náležitě vyplakaly. Slávii bylo za výtržnosti diváků uzavřeno hlediště na utkání s Liberce, což majitele Tvrdíka rozzlobilo, Sparta zase vyčítá rozhodčímu Hrubešovi, že ji v Českých Budějovicích poškodil, když jí za pomoci videorozhodčího neuznal gól a nařídil proti ní penaltu - prostě ji nenechal vyhrát. 

Čtvrté kolo Fortunaligy začalo dalším slezským derby, v němž Baník vyhrál v Opavě. Trenér Páník tak částečně uklidnil početné ostravské hlediště, které žádalo jeho odchod. Rovněž v dalším utkání, v Liberci, vyhráli hosté z Olomouce. V Uherském Hradišti sice vyhráli domácí, ale derby přineslo hodně nespokojenosti na obou stranách. Tak už to na Slovácku bývá.

UTkání Bohemians s Viktorií Plzeň by mělo být zapsáno v análech jako vzorový antifotbal. Ten předváděli domácí, kteří technickým hráčům Plzně nenechali po celém hřišti kousek prostoru ani chvili času na zpracování míče. Je to způsob, který na Vrbův tým trenér Bohemians Martin Hašek uplatňuje už několik let. Viktorie si s ním neumí poradit. Hrají tak i zahraniční týmy, především z Balkánu, které však na rozdíl od Bohemians jsou schopny na hřišti samy něco vytvořit a praktikovat kombinační hru. V podání Bohemians jde pouze o primitivní destrukci fotbalu, která vede k zisku jednoho bodu za remízu.

V Českých Budějovicích se představil Jablonec, který často obsazuje horní příčky ligové tabulky, a bojuje o účast v Evropské lize. Utkání bylo vyrovnané, i když opticky měl Jablonec míč více na kopačkách. Zkušenost ze zahraničí není k zahození. Jablonec se ujal vedení, když jinak výborný českobudějovický stopér Pavel Novák připomněl své tragické kiksy z minulosti a nepochopitelně za sebe pustil reprezentačního útočníka Martina Doležala, jenž volný jako pták se mohl pohodlně rozhlédnout a najít před Staňkovou brankou volného Sýkoru. Jablonec vedl 1:0 a trenér Rada vyskakoval nadšením. Radost mu překazil obránce Dynama Bosňan Čolič, který trestným kopem téměř z 30 metrů nedal Hrubému v brance Jablonce šanci. Oba týmy se potom snažily zvrátit vývoj utkání na svou stranu, ale utkání nakonec skončilo nerozhodně. Podle gest více nespokojený byl Rada.

Jak ukázalo další utkání, v němž Sparta zásluhou Afričanů Kangy a Costy porazila Příbram 3:0, Radova nespokojenost byla na místě, protože Sparta se na Jablonec dotáhla. Nespokojený byl i trenér Slávie Trpišovský, jehož Slávie v Karviné nedokázala dát gÓl, a v tabulce se zbavit dotírající Viktorie. Utkání skončilo bez branek. Po utkání sice mohl být trenér Karviné Straka spokojen, ale při pohledu na tabulku, kde se Karviná krčí s 1 bodem na posledním místě, se asi jeho spokojenost rozplývá.

Do pořadí na prvních pěti místech zasáhne dnešní utkání Teplic s Mladou Boleslaví. Mladá Boleslav, jejíž sebevědomí jistě vzrostlo po postupu v předkvalifikaci EL, bude zřejmě chtít nevyzpytatelný teplický tým zdolat.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

"Raději Hitlera než Habsburka," mínil neschopný ministr

DFC Budweis byl za 1. republiky nejúspěšnějším jihočeským fotbalovým klubem

Ve městech se žije zdravěji než na vesnicích