Kropfschlag (Mýtiny), další obnovený kostel ve vylidněném pohraničí

Zastřešit a opravit kostel, jedinou stavbu, která se z bývalé velké obce Kropšlák (později nazvaná Mýtiny) zachovala, se povedlo několika českým a rakouským obdivovatelů stavebních památek v pohraničí. 

Obec Kropšlák byla v hraničním pásmu a do roku 1956 ji muselo opustit všech 300 obyvatel.Jednalo se o české a slovenské osídlence, kteří předtím, po roce 1945 zde nahradili vyhnané německé obyvatelstvo. V roce 1938 zde žilo asi 350 obyvatel, většinou německy mluvících.

S opravou kostela začal v roce 2003 řeholník Bonfilius Wagner, který už předtím obnovil novohradský klášter zabraný Pohraniční stráží. Pomáhal mu Kurt Viertlmayer z rakouského města Litschau. Po Vagnerově smrti v roce 2005 se opravy kostela v Kropšláku ujalo město Nové Hrady, kde starosta Vladimír Hokr založil sdružení, které v obnoveném kostelíku pořádá kulturní akce.

U kostela v Kropšláku bývala ještě menší kaple, ze které se zachovaly kamenné základy a dřevěný kříž. Tuto kapli chce město Nové Hrady znovu postavit. Cesta ke kostelu byla na počest otce Bonfilia Wagnera nazvaná "Cesta Bonfiliova."

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

"Raději Hitlera než Habsburka," mínil neschopný ministr

DFC Budweis byl za 1. republiky nejúspěšnějším jihočeským fotbalovým klubem

Jindřichohradecko jako Divoký západ