Jen dostatek potravin zabrání nejhoršímu

Kdo se podívá na dokumenty z historie, zjistí, že se v určité podobě opakuje období ze začátků válek. V letech vrcholného blahobytu, před vypuknutím světových válek, 1913 a 1937, lidi ani ve snu nenapadlo, že bude nedostatek potravin.

 Zemědělci potom vypuknutí války přivítali, doufali, že budou moci bez obav vyrábět, že se zbaví produkce, že se zlepší odbyt a ceny. Za 2 roky už bylo všechno naopak, byly předepsané výměry plodin, počty zvířat, byly přísné domovní prohlídky, byly povinné dodávky obilí, brambor, masa, mléka, vajec, všechno se muselo odevzdat, a byly pokuty a arest při nedodržení povinností. A sedláci si nestěžovali, že mají vysoké náklady, naopak byli rádi, že na rozdíl od ostatních nemusejí stříhat potravinové lístky, protože pořád k potravinám mají nějaký přístup, i když riskantní ilegální.

Opatření vlády samozřejmě nebudou kopírovat rok 1940, jsou jiné podmínky, ale opatření také můžou být ještě horší a nepříjemnější. Tenkrát se vedla válka na frontách. Na větší části Zeměkoule o válce lidé  nevěděli. Dnes vedeme válku po celém světě, celý svět je bojiště. Koronavirus zasáhl pevniny i ostrovy. Zatím není o vítězi rozhodnuto. Jsou vysoce vzdělaní proroci, kteří říkají, že nemoc se bude šířit nejméně 2 roky a nikdy v budoucnosti zlikvidovaná nebude, při každé nové příležitosti znovu a znovu vypukne. Jsou jiní vzdělanci, kteří tvrdí, že slunce, až začne hřát, další šíření koronaviru zastaví.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

"Raději Hitlera než Habsburka," mínil neschopný ministr

DFC Budweis byl za 1. republiky nejúspěšnějším jihočeským fotbalovým klubem

Jindřichohradecko jako Divoký západ